De uafklarede er også guld værd

Tekst: Helle Borup, lektor på KVUC

Hvad skal vi gøre ved alle de unge mennesker, der går ud af gymnasiet uden at vide, hvad de vil? De får en hue, et gennemsnit og en masse døre, men de ved ikke, hvad de skal åbne dem til. Og er det ikke bare menneskeligt og lige det, vi som lærere og vejledere skal støtte? Altså fortælle at det er ok at være i tvivl, vælge om og ikke vide, hvad man skal. Men at det er godt at blive klogere, dannet og at udvikle sig.

Dansk Industri er efterhånden med på, at der er et potentiale blandt studenterne til erhvervsuddannelserne. For det er et samfundsproblem, at der ikke er nok, der vil være murere, ejendomsteknikere, tømrere og andet. Nu begynder de, der skal bruge de unge mennesker, at indse, at det ikke skader med en studenterhue, når man er lærling. Alligevel skal de fyldte klasselokaler gøres til et problem, for det viser sig ”(…)at man måske var uafklaret, da man valgte gymnasiet.”(Seniorchefkonsulent i DI, Inge S. Mikkelsen i Politiken 26/12 21). Det er altså 16-årige (store børn), som forventes at vælge en lige vej, men som er – hjælp – uafklarede.

Vi skal være glade for vores gymnasiale tilbud. Her kan vores unge lære så meget, som man ikke kan andre steder. Og de får venner, knokler med lektier og faglige krav, bliver målt og vejet, og så bliver de selvstændige. Gymnasieeleverne er guld værd. Og guld er dyrt. Det forstår jeg.

På et VUC kommer de unge mennesker, der måske gået ud af gymnasiet i utide, måske aldrig kommet i gang. På HF kan de komme i mål med deres gymnasiale eksamen eller nøjes med en håndfuld fag, der kan få dem videre. Og de bliver afklarede undervejs. For tiden har jeg en kursist, der har haft en dårlig skolegang med mobning og et nærmest angstpræget forhold til matematik. Han er nu færdig med 8 fag, fx Dansk A og Biologi B, men han ved nu, at han ikke vil fortsætte og samle fag til en fuld HF. Han vil nemlig have en erhvervsuddannelse, hvor han kan arbejde udendørs. Nu har han selvtillid, har fået en masse almen viden, og han bliver sandsynligvis en stabil og målrettet lærling. Han er ikke 16 år, men 21 og klog på sig selv. Han er også guld værd.

Uanset om et ungt menneske skal på en videregående uddannelse eller skal have en erhvervsuddannelse, så kan det aldrig blive gymnasierne eller VUC’ernes skyld, at de unge er uafklarede. Tværtimod. Ingen uddannelse er bedre eller finere end andre. Og alle mennesker har lov til at vælge, hvilke døre de vil åbne. Unge mennesker skal have lov til at uddanne sig så kort, langt, praktisk eller bogligt, som de vil. Og det er oplagt at finde sin vej, imens man går på et VUC eller på et gymnasium.

Indlægget er også bragt i Gymnasieskolen d. 04. november 2022: https://gymnasieskolen.dk/de-uafklarede-er-ogsaa-guld-vaerd